Det var engang, hvor vi mennesker ikke byggede huse eller brugte balanceophæng, men blot boede i naturen. Det kunne være i grotter, skove eller sågar i træer. Vi fandt områder, som var sikre fra rovdyr og slog os ned der.
Med tiden gik det op for os, at det ikke gav mening at sove uden tag over hovedet. For med markerne og et stillestående liv er det en stor udfordring ikke at kunne have sine ejendele for sig selv.
Og et stillestående liv gør det heller ikke muligt blot at flygte, når nu tidevandet kommer, eller skovbranden starter. Derfor har vi måttet opfinde nye og smartere måder at indrette vores samfund. I dag handler det om at kommer højere og højere op.
Sikkerhed i løfteopgaver
En af årsagerne til, at vi er som besatte af at bygge i højden, er naturligvis, at vi bor mange flere mennesker på jordkloden nu, end vi gjorde engang. Og vi kan b.la. takke teknologier som balanceophæng for det.
Da man “opdagede” Amerika, kunne alle europæere f.eks. bare kommer over til det nye land og slå sig ned, lige hvor man ville. Der var så meget landareal, at alle mennesker kunne få land til sig selv. Sådan er det ikke længere. Det er ikke engang muligt at finde en lejlighed i en stor by til billige penge.
Derfor blev det selvfølgelig at bygge i højden. Bygge i højden med skyskrabere som at bygge i højden i lejligheden med blananceophæng.
Balanceophæng gør det at operere med objekter i højden, uden at man skal bruge og slide sin krop alt for meget. Med garanti noget man ville have elsket at bruge, da man byggede pyramiderne. Et godt og solidt balanceophæng kunne have hjulpet de stakkels byggearbejder en hel del.
Tykkere, bærende søjler
Det kendetegner desuden nutiden – og formentlig også fremtidens byggeprojekter – at søjlerne til bygningerne skal være stadig større og tungere. Et godt eksempel er vindmøllen.
Når man kigger på en vindmølle, ser man en høj og flot konstruktion, som stikker op over jorden. Hvad man dog ikke ser er, at der under jorden også stikker en stor og tung konstruktion. Der skal en stor og sold sokkel til, for at vindmøllen ikke svinger sig selv omkuld, når der er vild vind.
noget lignende er faktisk tilfældet, når det kommer til boligbyggerier. Når man kommer langt op i højden, betyder der mere og mere, hvor solidt det grundlag man står på, faktisk er.
Klogere ingeniører og håndværkere
Hvordan ved vi så det?
Det virker selvfølgelig indlysende, men sådan har det bestemt ikke altid været. Det er derimod indlysende, fordi vi har kloge ingeniører, som har banet vejen for, at vores liv og håndværkere kan blive ved med at imponere med store og høje konstruktion, vi kan beundre og bo i.