Så kom der fokus på iværksætterne

Kilde: Shutterstock

I Danmark er det nemt at oprette et firma. Siden sidste år har man kunne gøre det for 1 krone. På arbejdsmarkedet udgør iværksættere, selvstændige og freelancere 22% af arbejdsstyrken. Og andelen er stigende, især blandt børn og unge. Sandsynligvis som led i udviklingen af den såkaldte GIG-økonomi / freelancerøkonomi / platformsøkonomi.

Til gengæld er det få selvstændige virksomheder der overlever efter de første 5 år, mange har udfordringer med at tiltrække risikovillig kapital og få af dem formår at vækste. Det spænder ben for mange, lige som retten til barsel og uddannelse ikke er den samme som for lønmodtagere.

Derfor er det tankevækkende, at arbejdsmarkedspolitikken og beskæftigelseslovgivningen stadig bygger på fortidens arbejdsmarked og tanken om, at de fleste danskere var lønmodtagere.

Heldigvis er det begyndt at lysne lidt. Den nye regering har nævnt iværksætterne i deres regeringsgrundlag. Der er kommet en ny dagpengeaftale, der betyder, at der ikke skelnes så meget mellem lønmodtagere, freelancere og selvstændige. Nogle kommuner giver penge til ledige, der ønsker at starte virksomhed. Partiet Alternativet har valgt at sætte fokus på netop iværksættere. En række iværksættere er begyndt at undervise i iværksætteri. Og der er kommet fokus på bl.a. iværksætteres udfordring med at få adgang til risikovillig kapital.

4 thoughts on “Så kom der fokus på iværksætterne
  1. Det var også på tide. Iværksætterne skaber arbejdspladser og vækst i hele Danmark.

  2. CBS forsker i ledelse af entreprenørskab og afholdt konference om det her i september måned. Mange gode input, også i et mere samfundsøkonomisk perspektiv, hvor vi udfordres af en aldrende befolkning og ivæksættere der ikke klarer distancen.

  3. CBS forsker i ledelse af entreprenørskab og afholdt konference om det her i september måned. Mange gode input, også i et mere samfundsøkonomisk perspektiv, hvor vi udfordres af en aldrende befolkning og iværksættere der ikke klarer distancen.

  4. Pingback: Dansk erhvervsliv og arbejdsliv af HR- og Forretningskonsulent Annette Rolsting | Iværksætterkulturen har appel men få tager springet

Comments are closed.