Tillidsreformerne har lange udsigter

Shutterstock/Nicoleta Raftu

Danmarks styrke har længe ligget i, at borgerne har stor tillid til andre og det samfund de lever i; det der også betegnes som sammenhængskraft og social kapital. Ja, vi er nærmest udråbt til verdensmeste i tillid (og lykke). Og fra politisk hold samt i medierne var tillid indtil for nyligt også buzz words og midlet til at gøre Danmark endu stærkere.

Imidlertid er de mange tillidstanker stødt på grund, ikke mindst i den offentlige sektor.

Den radikale tillidsreform blev i år lagt i skuffen af reformens egen ophavskvinde, efter hun var blevet chef på området. Så kontroltyranniet, formynderiet og bureaukratiet i den offentlige sektor kan nu fortsætte. På samme måde brød de såkaldte trepartsforhandlinger sammen sidste år, med det resultat, at der ikke blev lavet nye fælles tiltag for det danske arbejdsmarkedet. Senest har politikerne, med vedtagelse af en ny offentlighedslov samt indgrebet i lærerkonflikten og varsling om det samme over for lægerne i almen praksis, sendt et signal om, at tillid er godt, men magt er bedre.

Reaktionerne har været mange. Politikerleden er vokset. Kritikken af sundhedsvæsnet, jobcentrene, de arbejdsløse, nydanskere, politiet, bankerne og de multinationale selskaber fylder mere og mere. Alle ved bedre og peger fingre af hinanden. Og dialogen, det er noget som flere taler om i stedet for at praktisere. Og reformer, dem er der kommet mange af – bare ikke den tidligere så nødvendige tillidsreform.

2 thoughts on “Tillidsreformerne har lange udsigter
  1. Selvom mange politikere på Christiansborg gerne vil blande sig mere og mere i f.eks. det kommunale selvstyre og regionernes prioriteringer, så er der også gode tilfælde på det modsatte. F.eks. er der lagt op til, at der skal være færre og mindre regide regler, når det gælder muligheden for at deltage i frivilligt socialt arbejde. Derudover har Danske Regioner bebudet et opgør med unødvendigt bureaukrati og dobbeltregistreringer.

  2. Pingback: Dansk erhvervsliv og arbejdsliv af HR- og Innnovationskonsulent Annette Rolsting | Til kamp mod bureaukratiet og regeltyraniet

Comments are closed.