Har fagbevægelsen spillet fallit?

Samme arbejdsbyrde for en 71-årig murer som en 25-årig? Rabat på forsikringer, feriehuse og kulturoplevelser. Dyre reklameannoncer. Kampen mod østeuroæisk arbejdskraft og “gule” fagforeninger. Opbakning til højere skatter med deraf følgende lønpres og dårligere konkurrenceevne. Manglende indsats mod byggesjusk. Og ja, sikkert en hel del mere.

Er det virkelig alt, hvad den traditionelle fagbevægelse har at byde på i dag?

Hvad blev der af tankerne om det rummelige og fleksible arbejdsmarked? Kræver det for mange individuelle hensyn og tilvænning til en ny og moderne tid?

Og hvad med de ufaglærte, SO-Su’ernes og håndværkernes dårlige helbred og livsstil? Er det blot samfundets skyld?

Og hvad med behovet for efteruddannelse? Regeringen har valgt at beskære uddannels- og arbejdsmarkedsområdet med 5,5 mia. de næste 3 år. Her har fagbevægelsen været usandsynligt tavse. Måske fordi EU har finansieret store dele af efteruddannelsesindsatsen for fyrede håndværkere og ufaglærte i Jylland.

Til gengæld har man kæmpet mod en reform af efterlønnen – den er en rettighed, også til dem der kan og vil arbejde længere. Men det er man måske ikke interesseret i?

Spørgsmålet er, hvis interesser den traditionelle fagbevægelse arbejder for? Og om fagbevægelsen har hvilet lidt for længe på laurbærene.

One thought on “Har fagbevægelsen spillet fallit?
  1. På baggrund af dette blogindlæg fra 2011 deltog jeg i Ordet er dit på P1 om, hvad der skal få danskerne til at bakke op om den traditionelle fagbevægelse.

    http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/ordet-er-dit-386#!/

    Min pointe/synspunkt er, at fagbevægelsen skal blive bedre til at levere og sælge sine resultater og få øjnene op for den virkelighed, danskerne lever i, i stedet for at skyde skylden på andre og kræve et stører fradrag for medlemskab af en fagforening.

Comments are closed.